Hae opinnäyttetyöllä NOUSUT-ohjelmaan!

**Haku on päättynyt.**

Tässä huipputilaisuus vastavalmistuville teatteritaiteen ammattilaisille kehittää omaa opinnäytetyötään  yhdessä kokeneiden teatterin ammattilaisten kanssa ja esittää se oikealle yleisölle NOUSUT -festivaaleilla! Nousut järjestetään taas 30.8-1.9.2024. Lue lisää ja hae mukaan!

Mikä NOUSUT?

Nousut-festivaali on vuodesta 2019 pyörinyt Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemian ja Tehdas Teatterin yhteistyö, jossa tuetaan teatterialalle valmistuvia uusia ammattilaisia. Tehdas Teatterin taiteilijamentorit yhdessä Taideakatemian opettajien kanssa ohjaavat teatterin taiteellisen opinnäytetyön tekijöitä kehittämään omaa taiteellista työskentelyään eteenpäin ammattilaisteatteriin sopivimmiksi. Työryhmä harjoittelee ja työstää esitystään kesällä 2024 mentoreiden tuella joko Taideakatemian tai Tehdas Teatterin tiloissa. Voit katsoa vuoden 2023 esitykset täältä:

Nousut-festivaali on osa Creative Europen kansainvälistä, nousevia taiteilijoita tukevaa Theatre in Palm -projektia.

TEOSHAKU

Voit hakea mukaan Nousut- ohjelmaan taiteellisella opinnäytetyölläsi. Ohjelmaan mukaan valittuja töitä jatkokehitetään Tehtaan ammattilaismentorien tuella kesän 2024 aikana. Vuoden 2024 festivaaleille saatetaan valita myös muita esityksiä kuin Taideakatemian teatterikoulutuksen taiteellisia opinnäytetöitä.

Hakemus tulee jättää vähintään kaksi kuukautta ennen esityksen ensi-iltaa.

Kesä-heinäkuussa työtä on mahdollisuus treenata Taideakatemialla ja elokuussa Tehdas Teatterilla. Mentorit käyvät katsomassa harjoituksia, toimivat keskustelukumppaneina ja kollegiaalisina sparraajina (n. 10-15h/teos). Mentoroinnin muoto ja fokus määräytyvät mentoroitavan ja teoksen tarpeiden pohjalta.

Ohjelmaan valitut työt saavat kehitystyöhön ja hankintoihin tuotantotukea sekä 85 % lipputuloista.

Varmistathan ennen hakemista, että sinulla ja työryhmälläsi on aikaa ja innostusta harjoitella ja jatkotyöstää esitystä kesän 2024 aikana. Mieti, onko realistista koota työryhmä uudelleen ja sitoutua harjoitteluun ja ohjelmaan. Mieti myös, sopisiko esityksesi Tehdas Teatterin tiloihin (ulkona ja ei-teatteritiloissa tapahtuvat esitykset on mahdollista sijoittaa esim. Manillan sisäpihalle tai muihin tiloihin.)

Valinnat tehdään kevään aikana riippuen mukaan ilmoittautuneiden teosten esitysaikatauluista, viimeistään kuitenkin huhtikuun 2024 loppuun mennessä.

Valintaperusteet

Valinnoissa painotetaan taiteellisen ajattelun kirkkautta. Esityksen lisäksi tärkeänä valintakriteerinä on, miten työn ohjaaja osaa hakemuksessaan hahmottaa työnsä onnistumiset ja kehitysalueet. Täydennä ja kehitä hakemustasi myös ensi-illan jälkeen ja tarvittaessa myöhemminkin. Itsereflektointi, motivaatio ja halu kehittyä ja kehittää teosta otetaan huomioon valintoja tehdessä.

HAKEMUS

Hae mukaan vastaamalla alla oleviin hakukysymyksiin. Lähetä hakemus teatterinjohtaja Venla Luomalle (venla.luoma@tehdasteatteri.fi) vähintään kaksi kuukautta ennen ennen opinnäytetyön ensi-iltaa. Täydennä hakemustasi heti, kun tiedät siitä lisää (esim. ensi-illan jälkeen). Voit osallistua hakuun myös lähettämällä esitystallenteen.

HAKUKYSYMYKSET

Esityksen nimi:

Opinnäytetyön esitysajat ja paikka (milloin Nousut-valitsijaraadin on mahdollista tulla katsomaan esitystä):

Hakijan nimi ja yhteystiedot:

Esityksen kesto:

Esityksen mahdollinen ikäsuositus:

Mukana oleva työryhmä (esiintyjät, tekniikan ajo jne.):

Tilatarve ja tekniset vaatimukset (lavan minimikoko, korkeus, leveys, kiinnitykset, tekniikka):

Miten esitys on mahdollista sovittaa Tehdas Teatterin tiloihin?

Miksi halusit tehdä juuri tämän esityksen?

Missä asiassa tai asioissa tunnet esityksessäsi erityisesti onnistuneesi?

Arvioi miten taiteelliset ja sisällölliset tavoitteet esityksessäsi onnistuivat.

Mihin haluaisit vielä pureutua uudestaan? Missä asiassa tai asioissa toivoisit erityisesti mentorointia?

Miten harjoituskausi sijoittuisi kesälle 2024 (työryhmäsi toiveet)?

Oletko sitouttanut työryhmäsi jatkotyöstämään esitystä kesällä 2024?

Onko työryhmälläsi jo tuottaja?

Muuta:

Jos et vielä innostunut, niin tässä pari palautetta aikaisemmin festareille osallistuneilta taiteilijoilta:

”Olen viimeisen vuoden opiskelija ja koin, että Nousun kaltainen tapahtuma helpottaa ammattikentälle siirtymistä. Olisi ollut hienoa, jos tällainen tapahtuma olisi ollut jo aiempinakin opiskeluvuosina, jotta oma ammatti-identiteetti alkaisi vielä luontevammin kasvaa kohti ammattikenttää. Tehdas Teatteri on ympäristönä inspiroiva, siellä kokee olevansa osa jatkumoa.”

”Olin nousuilla esiintyjän roolissa ja mielestäni meidät otettiin upeasti vastaan Tehdas Teatterilla. Olo oli todella tervetullut ja meitä kohdeltiin tasavertaisina kollegoina. Tehdas Teatterin ympäristö ja tilat ovat myös viihtyisät ja inspiroivat. Tämä tapahtuma kaikkine osa-alueineen (harjoitusjakso, festarit ja karonkat) oli todella mieleen painuva ja sykähdyttävä. Tähänastisen opiskeluni kohokohta. Tällainen yhteistyö osoittaa, että ammattikentällä on kiinnostusta uusien tekijöiden suhteen ja halua uusiutua. Uskon, että me kaikki voimme oppia toisiltamme, isommat organisaatiot ja pitempään työuraa tehneet uusilta tekijöiltä ja tietenkin toisinpäin. Toivottavasti tämä yhteistyö jatkuu! Koin sen erityisen tärkeäksi!”

Ella Jokelan kokemuksia:  Nousut-festareilta ponnistaa tuoreita taiteentekijöitä

Lisätietoja voit kysyä opettajilta:

Mervi Rankilä-Källström, mervi.rankila-kallstrom@turkuamk.fi

Minna Haapasalo, minna.haapasalo@turkuamk.fi

Related Articles